Webbinarium – Patenträtt, immateriella rättigheter och AI med Christina Wainikka, docent i civilrätt och policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv
Nyckeln till forskningens kommersiella framgång:
Kunskapsbaserade tillgångar och immaterialrättsliga strategier
Immaterialrättens viktigaste funktion i dagens samhälle är att bygga värde och ligga till grund för kommersialisering, säger Christina Wainikka. I en kunskapsekonomi ska de kunskapsbaserade tillgångarna som skapar värde skyddas. Problemet med kunskap är att den normalt är bunden till de individer som besitter kunskapen. Det är dock, via till exempel upphovsrätt och patent, möjligt att frigöra kunskapen och skapa något som går att kommersialisera vid sidan av den enskilda individen. Kunskapsbaserade tillgångar kan bestå av genererade uppgifter och data, eller immaterialrättsliga ensamrätter såsom patent, upphovsrätt, mönster och varumärken.
Den utbredda okunskapen om hur forskning nyttiggörs via immaterialrättigheterna är ett enormt problem. Det kan vara så att forskningsresultat inte hanteras och skyddas på rätt sätt – många gånger på grund av ren okunskap om patenträttens krav. Ett annat exempel är hur man har bristande skydd för företagshemligheter pga okunskap inom patentkraven.
Christina Wainikka kommer att slå ett slag för att höja kunskapsnivån inom immateriella rättighetsfrågor, och belysa bakgrunden till regeringens beslut i februari i år om att ta ett samlat grepp om de immateriella rättigheterna i Sverige. Hon duckar inte heller för frågan om huruvida AI-roboten har upphovsrätt eller om 3D -kopior omfattas av mönsterskydd.